Priprava
Ko nastajajo domači »češplovi knedli« ima vsaka gospodinja svojo mero sestavin. Še najbolj original so krompirjevi, najpreprostejši pa skutini. In vsi jih imajo radi!
Za domače skutine knedle ali cmoke priporočamo:
- 100g pšeničnega zdroba
- 100g ostre moke
- 400g domače sladke skute Flis
- 1 domače jajce Flis
- 2 žlici domačega masla Flis
- Pol žličke soli
- 1 žlička sladkorja
- Ščepec muškatnega oreščka
- 15 sliv ali poljubnega sezonskega sadja
Iz sestavin zamesimo voljno in mehko testo, če je premokro dodamo še moko ali gres. Na pomokani površini razvaljamo testo na cca 1cm debeline in izrežemo 5x5cm velike krpice. Vanje nežno zavijemo razkoščičeno slivo, kateri smo dodali slabo čajno žličko sladkorja. Med rokami lepo oblikujemo cmok. Polagamo jih v vrelo vodo in na zmanjšanem ognju kuhamo dokler ne priplavajo cmoki na vrh.
Odcejene polagamo v sladek posip, katerega smo naredili iz:
- 50g domačega masla Flis
- 80g drobtin
- Vanilin sladkor ali limonin sladkor
- Cimet po okusu
- Rjavi sladkor ali med po okusu
Maslo raztopimo in popražimo drobtine. Dodamo limonin ali vanilijev sladkor ter cimet za dišavo. Sladkor lahko potrosimo kar v posip ali pa po okusu vsak sam. Postrežemo s kompotom iz domače shrambe. Mi smo tokrat izbrali višnjevega. Dober tek!
Uporabljene sestavine
[grid content=\”product\” columns=\”2\” ids=\”371,356\” show=\”image, title, price, add_to_cart\” align_text=\”center\”]